Depresyon Türleri

Yapılan araştırmalar ve karşılaşılan vakaları incelemesi sonuncunda 7 değişik depresyon türünün bulunduğu tespit edilmiştir. Duygu durum bozukluğu olan depresyon tanısını sadece konusunda uzmanlaşmış ve bu konunun eğitimin almış kişiler koyabilir.
Majör (Klinik)Depresyon: Depresyon türleri içerisinde en ağır seyreden, depresyon türüdür.
  • Yorgunluk ve enerji yoksunluğu hissetme.
  • Kendini değersiz ve suçlu hissetme.
  • Konsantrasyon eksikliği. Kararsız ruh yapısı.
  • Uyku bozukluğu (Uyuyama veya çok uyuma)
  • Öncende yapmaktan hoşlanılan aktivitelerden zevk almama ve yapmaktan kaçınma.
  • Huzursuz ruh yapısı.
  • Öz kıyım düşüncesi (İntihar).
  • Belirgin ölçüde kilo kaybı veya aşırı kilo alma.

Bu belirtiler her gün ortaya çıkıyorsa ve uzun süredir de devam ediyorsa mutlaka bir uzmana görünmenizde yarar vardır. Tedavi edilmediği takdirde daha kötü sonuçlara doğurabilecek bir depresyon türüdür.

Manik (Bipolar) Depresif Bozukluk:

Her 50 kişiden birinde görülebilen iki uçlu bir depresyon türüdür. Tedavi edilmediğinde ağır seyredebilen bir hastalıktır. Bipolar bozukluk görülen birey sık sık iki uçlu duygu durum değişikliği yaşar.

Distimik (Kronik) Depresyon:

Diğer adı kronik depresyondur. Nörotik depresyon, nevrasteni olarak da adlandırılır. En az iki yıllık geçmişe sahip olabilen ve çok ağır olmayan belirtileri bulunan depresyon çeşididir. İştahsızlık veya aşırı iştah, sürekli yorgunluk ve bitkinlik, düşük benlik, uyku düzensizlikleri, ümitsizlik gibi belirtileri vardır. Birey sürekli olarak böyle hissettiğini söyler ve bu şekilde yaşar. Bir süre sonra bu hal karakter olarak yer eder.

Hamilelik Ve Doğum (Postpartum) Sonrası Depresyonları:

Anne doğum yaptıktan sonraki 4 haftada ortaya çıkan bir depresyon türüdür. Genel olarak ilgisizlik, iştahsızlık, uyku bozuklukları, unutkanlık, öz kıyım düşüncesi, kendisine zarar verme, umutsuzluk ve çöküntü gibi olumsuz düşüncelerin yoğun olarak yaşandığı belirtileri vardır.

Menopoz – Andropoz (Yaşlılık) Sonrası Depresyonu:

Bireylerin yaşlanması, birilerine bağımlı hale gelmesi, önceki güç ve iktidar kaybı, işe yaramama duygusu, kendisini fazlalık hissetme ve sağlık sorunlarının artması ile oluşan bir depresyon çeşididir. Çoğunlukla bireyin çevresi, bu tür yakınmaların yaşlılıktan kaynaklandığını düşünerek üstüne olmazlar. Fakat bu tür belirtilerin intihar etmeye kadar varan sonuçlarının olduğu dikkat alındığında mutlaka tedavi edilmesi gereken depresyon türlerinden birisidir.

Atipik Depresyon:

Kadınlarda görülme oranı daha yüksek olan bir depresyon türüdür. Genellikle, eş, sevgiliden ayrılma, işten ayrılma, iş yerinde kötü durumla karşılaşma durumlarında ortaya çıkar. İştah artışı, aşırı kilo alma, aşırı uyuma, bedeni aktivitelerde artma, ağrı sızılarda artma, sık sık doktora gitme, özellikle topluluklarda ani bayılmalar gibi belirtileri vardır. Tedavi edilmediği durumlarda hastalık ağırlaşıp ileri safhalarda psikolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini vardır.

Reaktif (Dış Bir Nedene Bağlı) Depresyon:

Adından anlaşılacağı üzere çevresel etkenler nedeni ile oluşan bir depresyon türleridir. Çok hafif seyredebileceği gibi çok ağır ve yoğun olarak da seyredebilir. Üzüntü, öfke, iştah kaybı, uyku düzensizlikleri, nadiren halisünasyonlar, intihar düşüncesi. Çevresel etkenlerin azalması veya ortandan kalkması ile geçmesi beklenir. Ancak belirtilerin geçmesi uzuyorsa veya artıyorsa vakit geçirmeden gerekli tedaviye başlanılması önerilir.

One comment on “Depresyon Türleri

  1. Ben hamileyim ağşagı yukarı bende 8,9 senedir düşünce bozukluluğu warrrr….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.