Disgrafi ( Çocuklarda Yazı Yazma Bozukluğu)

Disgrafi Örneği
Disgrafi Örneği

Disgrafi çocuklar arasında oldukça sık karşılaşılan öğrenme zorluklarından birisidir. Diğer bir deyişle yazı yazma güçlüğü olarak da adlandırılır. Yazı yazmada güçlük yaşayan çocukta herhangi bir nörolojik sorun olmayabilir. Ancak yazı yazmada son derece sıkıntı yaşar. Çocuğun yazı yazabilmesi için dinlemesi, aklında tutabilmesi ve kasların düzgün kullanması gerekir. Fakat disgrafi ile karşı karşıya kalan çocuklarda bu yeteneklerden biri ya da hepsi mevcut olmayabilir.  Disgrafi günümüzde oldukça sık rastlanılan bir sorundur. Bu sorun ile karşı karşıya kalan çocukların sözcükleri ve tümceleri simetrik olarak eğri, heceler hatalı ayrılmış ve oldukça karmaşık yazı şekline sahiptirler. Fakat yazısı her kötü olan çocuk disgrafi olarak adlandırılamaz. Alınmış olan eğitiminde son derece önemi büyüktür. Yazısı kötü olan bir çocuğa verilebilecek iyi bir eğitim ile sorun çözümlenebilir.

Disgrafi nasıl tespit edilir?

Öncelikli olarak çocuk yaşıtları ile birlikte gözlemlenmelidir. Çocuğu durumu ve kapasitesi diğer çocuklara oranla eksikleri kontrol edilmelidir. Yaşıtlarına göre öğrenme zorluğu yaşayan çocuğun beynin bir bölümünde öğrenme zorluğu saptanabilir. Bu nedenle bir çocuğun diğer yaşıtlarına göre yetersiz olduğu kanısına varılır ise zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır. Erken dönemde tespit edilen sorun çözümlenebilir.

Disgrafi problemi olan çocuğun;

  • Defter düzeni son derece düzensizdir
  • Yazıları karışık ve okunaksızdır
  • Çocuklar yaşıtlarına oranla daha ağır yazarlar
  • Tahtadakileri ve öğretmenin söylediği yazıları yazmakta diğer çocuklara göre daha güçtür
  • Sınavlarda diğer çocuklara bakıldığında daha başarısızdırlar

Disgrafi öğrenme bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Disgrafi tedavisinde ses tedavisi ve çocuğa verilen özel eğitimler ile neredeyse % 100’ e yakın iyileşme sağlanabilmektedir. Fakat tedavinin başarılı olabilmesi için erken tanı çok önemli bir faktördür. Bu nedenle eğer çocukta yazma, heceleme kabiliyetlerinde bir problem olduğu düşünülüyorsa zaman kaybetmeden bir uzmana danışılmalıdır.

5 comments

  1. Merhabalar. Çocuğum 5 yaşında biz öğretmeden kendi kendine adını ve gördüğü bazı şeyleri yazıyor. Ama sağdan sola ve tüm harfleri simetriğine göre yazıyor. Bu durum normal midir?

  2. Merhabar, Lise de öğretmenim 10. sınıf öğrencimin defterini görünce bu Disgrafi bozukluğu belirtiler birebir kendisinde var ve daha önce bir başka öğretmeni bu durum karşisinda defteri suratina çarpmiş. Bu öğrencimdeki problem disgrafi bozukluğu olabilir mi ve nasil ve nerden yardim alabilirim lütfen bilgilendirin beni.

    1. Oğlum 5. Sınıf bizim de aynı problemimiz var! Siz sonyç elde edebildiniz mi?

  3. merhaba, bu konuda kimden ya da kimlerden destek alabileceğim konusunda bilgi rica ediyorum.İstanbul için, yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler..,

  4. Yazma programı hazırlamam gerekiyor yardımcı olut mudunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.