Fenomen Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi olarak bizler, çocuk ve ergenlerin yaşadığı psikolojik problemlerde uzman çocuk psikologlarımızla sizlerin yanındayız. Psikolojik problemler zamanında müdahale edilmediği durumlarda daha kalıcı ve zararlı sonuçlara yol açabilmektedir. Uzman Çocuk Psikologlarımız daha önce yüzlerce vakada çok güzel sonuçlar almışlardır.
Peki hangi problemlerde sizlere destek oluyoruz?
- Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)
- Dikkat Eksikliği – Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
- Otizm
- Yeme Bozuklukları
- Okul Reddi
- Çocukluk Çağı Depresyonu
- Fobiler
- Alt ıslatma
- Altını Kirletme
- Gece Korkuları
- Kardeş Kıskançlığı
- Davranış Bozuklukları
- Anne-Baba Bağımlılığı
- Öfke Nöbetleri
- Tik Bozukluğu
- Özgüven Problemleri
- Tırnak Yeme
- Parmak Emme
- İnatçılık
- Yalan Söyleme
- Anne-Baba Ayrılığı
- Okul Başarısı
Çocuklara Hangi Psikolojik Testleri Uyguluyoruz?
Dikkat ve Algı Testleri
- BURDON Dikkat Testi : 10 yaşından büyük çocuklara dikkati ölçmek amacıyla uygulanır. Dikkat toplamada güçlük yaşadığı düşünülen öğrencin dikkatini ölçmek amacıyla uygulanır.
- D2 Dikkat Testi : Seçici dikkat ölçmek amacıyla 9 yaşından büyük çocuklara uygulanır.
- FROSTIG Görsel Algılama Testi: Görsel algıyı değerlendirmek için uygulanmaktadır.
- BENTON Görsel Bellek Testi Görsel-mekansal belleği ölçmek amacıyla 8 yaşından büyük çocuklara uygulanan bir testtir.
- BENDER GESTALT Görsel-Motor Algılama Testi Görsel motor işlevlerini ölçmek, zeka geriliği, afazi ve organik beyin hasarlarını belirlemek için 5.5 – 11 yaş arası çocuklara uygulanan bir gelişim değerlendirme testidir.
Gelişim Testleri
- Peabody Resim Kelime Testi: 2.5 yaşını geçen çocuklara dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanır.
- AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri): 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini genel olarak değerlendirmek amacıyla uygulanan bir envanterdir.
- Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: Çocuğun okulda uygulanan kurallara uymaya, öğrenime hazır olup olmadığını değerlendirmek amacıyla 5-6 yaşındaki çocuklara uygulanır.
- Gessel Gelişim Figürleri Testi: Görsel algı gelişimini değerlendirmek amacıyla 1-7 yaş arası çocuklara uygulanır.
Zeka Testleri
- Wisc-r Zeka Testi: Zihinsel performansı değerlendirmek için 6 yaşından büyük çocuklara uygulanır.
- Cattell Zeka Testi: Kültürden bağımsız olarak zihinsel performansı ölçmek amacıyla geliştirilen bir testtir. 4 yaşından büyük çocuklara uygulanabilir.
- Porteus Labirentleri Testi: 7 yaşından büyük çocuklara uygulanılabilen bireysel bir zeka testidir.
- Stanford Binet Zeka Testi
Projektif Testler
- Good Enough Bir İnsan Çiz Testi: Çocuğun çizdiği resim üzerinden gelişimini yorumlamak amacıyla kullanılır.
- Aile Çiz Testi: Çocuğun gözünden aile içi dinamikleri ve çocuğun aileyi nasıl algıladığını değerlendiren bir testtir.
Çocuklarla Çalışırken Hangi Yöntemleri Kullanıyoruz?
Oyun Terapisi: Çocuklar kendilerini oyun oynarken daha rahat ifade ederler. Yaşantılarında kendilerinde iz bırakan olayları oyunlarına yansıtırlar. Bu sebeple çocuklarla çalışırken uygun oyuncakların olduğu, çocuğun kendini rahat hissedeceği bir oyun odasında çocuğu gözlemlemek ve daha sonrasında çocuğa kazandırılmak istenen davranışları oyunlar yoluyla çocuğa anlatmak daha iyi sonuç almayı sağlamaktadır.
Bilişsel-Davranışçı Terapi: Bilişsel – Davranışçı Terapi, çocuğun kendisine zarar veren düşünce yapılarını fark etmesi ve uyumsal olmayan bu düşünceleri uyumsal olan düşüncelerle değiştirmesi amacıyla uygulanır.
Çocuk Odaklı Aile Terapisi: Çocuk odaklı aile terapisinde, çocuğun problemi üzerinde her bir aile üyesinin etkisi belirlenir ve çocuğun problemini çözmek amacıyla aile bireylerinin yapabilecekleri belirlenir. Aile bireylerinin probleme yol açan, problemin devam etmesine katkıda bulunan davranışları belirlenir ve bunların düzeltilmesine yönelik müdahalede bulunulur.
Eğer çocuğunuzun gelişiminde bir problem olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız ya da çocuğunuzla ilgili problemlerle baş edemediğinizi, çocuğunuzun daha verimli ve mutlu olması için artık psikolojik destek almanın gerekli olduğunu düşünüyorsanız; alanında uzman psikologlarımızla her zaman yardıma hazırız.
Önemli Not: Çocuğunuz en değerli varlığınızdır. Bu nedenle bu kadar hassas bir konuda kimden yardım aldığınız çok önemlidir. Fenomen Psikoloji’de çalışan çocuk psikologlarımız Türkiye’de seçkin üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olmuş, klinik psikolojide yüksek lisans eğitimi almış kişilerdir.
Ankara çocuk psikoloğu, çocuk psikolojisi, bebek psikoloğu, pedagog, ankara pedagog, ergen psikoloğu, ergen psikolojisi
Merhaba.
Benim 2 yaşında (28 aylık) ve 1 yaşında iki kızım var. 1 buçuk ay önce büyük kızım için tuvalet eğitimine başlamıştım. 1 hafta da öğrendi ve gayet iyi gidiyordu. Sonra dan tekrar kaçırmaya söylememeye başladı. Bazen bile bile altına yapıyor. 3 4 aydır da tırnaklarını yiyor. Tüm bunlar kardeşini kıskandığı için mi oluyor acaba?
Merhaba,
Benim 20 aylık bir kızım var ve 2 ay sonra ikinci bebeğimi olucak. Kızıma bu durumu anlatmaya çalışıyorum çok uyumlu ve anlattıkalrımı anladığını düşündüğün bir ilişkimiz var. Fakat bir kaç gündür kızımın konuşmasında bazı değişiklikler gözlemliyoruz. Benden bir şey isterken sadece anne su anne kitap anne aç diye cümleler kurardı ama son günlerde arka arkaya anne anne anne anne anne diye uzayan bir durumu var bu süreçte üç kelimeli cümlelerde kurmaya başladı aslında ama bu anne demesini yada abla derkende yapıyor bunları uzatması ve bir kaç gündür keyifsiz ve mutsuz olması beni çok etkiledi bu bir konuşma problemimi onuda anlamadım açıkçası normalde yatağına kenndisi yatıp uyur onuda reddediyor bir kaç gündür :(:(:( Şimdiden teşekkürler
Bu hafta terapiste gitttim. Kendi çocukluğumla uğraşırken; çocuğuma neler yaptığımı farkettim. Zaten bildiğim ve suçluluk duygu içinde olduğum bir konu olduğunu 3. Seyansta anladım. Oğlum 7 Yaşında. Tırnaklarını yedi. Bir dönem kekemelik yaşadı. Öfkelendi. Korktu.Size sormak istediğim, terapi yöntemi ile ebeveynler olarak ona verdiğimiz zararı ne kadar telafi edebiliriz? Kirlettiğim bilinçaltını temizleme şansımız var mı?
Merhabalar,
Öncelikle bilinçaltı temizleme gibi geçerliliği kanıtlanmamış yöntemler bilimsellik ve etik ilkeler gereği merkezimizde uygulanmamaktadır. Ancak çocukların olumsuz yaşantılarıyla baş edebilmeleri için gerekli gücü kazanmaları için 2-9 yaş arasındayken oyun terapisi yöntemi ile daha büyük yaşlarda ise bilişsel davranışçı terapi yöntemleri ile çalışıyoruz. Bu şekilde hem düşüncelerini hem duygularını düzenlemeleri ve iyilik düzeylerini arttırmak için yardımcı oluyoruz.
Merhaba;
Benim oğlum 2 yaşında doğduğundan beri uyku problemimiz var onu çok sorun etmiyoruz artık alıştık fakat davranışsal problemleri annesini ve beni psikolojik olarak çok yıprattı birçok yayın makale taradım fakat nasıl davnracağımı bulamıyorum artık, sorun şu oyun oynamıyor yani herhangi bir oyuncakla oynamıyor gelişimsel kitaplar veya gelişimini destekleyecek hiçbir materyal ile ilgilenmiyor tek istediği hoplayıp zıplamak koşturmak tabi ki tek başına değil annesi veya benimle bu davranış gelişimini yaşıtlarından geriye götürüyor anne baba olarak enerjimiz (zaten uyumadığı için) yetmiyor görüşme ayarlayalım mı yoksa geçici bir süreç mi anlamlandıramıyorum cevaplarsanız çok sevinirim. Saygılar
Merhaba Fatih Bey,
2 yaşında bir erkek çocuğunun hareketli olmasını gelişimsel açıdan normal olarak değerlendirebiliriz. Oyun ile ilgili ise henüz yaşı dolayısıyla oyun kurup oynamasını beklemek doğru olmayacaktır. Sembolik oyun dediğimiz yapı 2 yaşından itibaren yeni yeni gelişmeye başlamaktadır. Bu durumun yaşıyla birlikte yine gözlemlenmesini önerebiliriz. Gelişimsel olarak değerlendirilmesi içinse merkezimizde Denver II Gelişim Tarama testini uygulayabiliriz. İyi günler.
Merhabalar çocuğum için pedagog ararken tesadüfen farkettim sitenizi öncelikle yararlı bilgilendirmeleriniz ve ilginiz için çok teşekkür ediyorum. .. benim bir buçuk yaşında bir oglum var fazlasıyla hareketli bir bebekti ve öyle devam ettik ama şuan ne birlikte oyun kurabiliyoruz nede kendisi oyun oynuyor hiç bir şeyde sabit kalmıyor 5 dk sonra sıkılıyor herseyden her türlü oyuncağı denedik ama ilgisini cekmiyor 5 dk oynayıp sıkılıyor ve sonra bana sarıyor sürekli peşimde ağlıyor sinirleniyor sürekli bişeyler fırlatıyor oyuncaklarıni kirip oynuyor kırmadigi oyuncak yok diyebilirim kafasını yerlere vuruyor kendini yere atıyor çok sinirlenince 🙁 k3ndi yaşına uygun oyuncaklar ilgisini cekmiyor örn : kendine göre top alıyoruz futbol yeteneğini farkettim den beri onu istemiyor dev toplari istiyor yada parka gidiyoruz kendi alaninda kaymak istemiyor aglaya aglaya büyük kaydiraklara gidiyoruz ordan kayıyor anlayamıyorum. .. kitap okumaya calisiyorum anne oku diye getiriyor ben okuyorum o oyuncaklari yla oynuyor dikkat dağınıklığı mi hiperaktivite mi üstün yeteneklimi anlamiyorum belkide hiç biri … ama çok zorlanıyorum 🙁 her an aksiyon peşinde 🙁 her an beni istiyor yanında 🙁
Merhaba Merve Hanım,
1,5 yaşında çocuklarda dikkat süresinin kısa olması anne-babaları zorlar ancak bu doğaldır. Dikkatleri çok kolay dağılır. Yaş ilerledikçe odaklanma süresinin de uzamasını bekleriz. Aynı zamanda istediklerini yaptırmak için sizi zorlaması konusunda da esneklik verebileceğiniz durumlarsa istediğini yapmanızı, güç savaşına girmemenizi öneririz. Ancak kesinlikle yaşına uygun olmayan ya da güvenliğini tehdit eden durumlarda ise net bir şekilde sınır koyabilmeniz önemlidir. Son olarak yaş olarak hala anneye çok ihtiyacı olan bir dönemde o nedenle sizi yanında istemesini doğal karşılayabiliriz. İyi günler
Merhaba benim 6 yaşında bir kızın var birde 1 buçuk yaşında bir kızım var 2. Kızım doğduktan sonra ilk kızımda ara ara gece ağlayarak uyanmalar gözlerinde korkular anne diye bağırmaya basalmalar ara ara kasılmalar başladı sorduğumuzda bazen anlatabildi bazen anlatamadı bu ara yine olmaya başladı yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Merhaba,
Bahsettiğiniz yaş grubunda hayal gücünün gelişmesiyle korkular yaşanmasını bekleriz. Genellikle geçici süreçler olmakla birlikte ebeveynlerin rahatlatıcı ve anlayış içeren tepkileri de önemlidir. Bu konuyla ilgili merkezimizde deneyimsel oyun terapisi yöntemiyle çalışılmaktadır. Randevu için 0312 446 40 76 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. İyi günler.
Merhabalar. Benim 5,5 yaşında oğlum var. Şu an anaokuluna gidiyor. Oldukça uyumlu bir çocuk. Öğretmenleri tavır ve davranışlarından çok memnun. Buraya kadar her şey güzel. Ama okulunda bir çocuk tarafından kabul görmüyor. Oyunlara alınmıyor. İkisinin ortak noktası da başka bir çocuk. İkisi de o çocuğun kendileriyle oynamasını istiyor. ve sanırım çocuk daha çok diğeri ile oynamayı tercih ediyor. Ben olsam bu durumda ikisi ile de olmak istemem ama bunu oğluma anlatamıyorum. Her gün reddedilmesi de beni üzüyor.
Merhaba,
Ana okullarında bu durumlar sıklıkla yaşanabiliyor. Bu yaşta çocukların tercih ettikleri ve etmedikleri arkadaşlarının olması da yine beklediğimiz bir şey. Üzüntünüzü anlıyorum ancak bu durumu çocuğunuzun gelişiminin bir parçası olarak görmenizde fayda var. Bunu deneyimleyerek öğrenecek. Bu durumla baş edebilmeyi öğrenmesi için duygularını yansıtabilir ve onu anladığınızı dile getirebilirsiniz. İyi günler.
Merhabalar 1 bucuk yasında kizim var arkadaslariyla oyuncak v.s seyler paylasmiyor onlara hırçın davranıyor annesi olarak beni dinlemiyor ben yapma diye uyardıkca kızım ısrar ediyor bu konuda bana yardımcı olmanızı rica ediyorum
Merhaba,
Bu yaşlarda paylaşmama ve bazı karşı gelme davranışları gelişimsel dönemin parçası olarak çocukların ben merkeziyetçiliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu dönemde çocuklar kendi istedikleri anında olsun ister. Bu nedenle gösterebileceğiniz durumlarda bu esnekliği ona vermeniz sizi bu güç savaşından uzaklaştıracaktır. İyi günler
5.sınıfa giden erkek çocuğumun sınıfında küfür, tuvalette cinsel organını gösterme,derste çok fazla gürültü var. Hatta bazı öğretmenler çocuklara karşı gerizekalı,organizma,ben sizin kraliçenizim, kolunuzdan tutup sizi bu okuldan atarım…gibi argo kelimeleri kullanarak hitap ediyorlar. Bu konuyu birkaç velimizle beraber rehberlik öğretmenimizle konuştuğum halde hiçbirşey yapılmadı.Sizce çocuğumu bu okuldan almalımıyım
Merhaba Filiz Hanım,
Bahsettiğiniz durum eğer gerçekten var ise okul idaresi tarafından gereken tedbirlerin alınması ve uyarıların yapılması acil görünüyor. Ancak yapılmadığı taktirde okul değişikliği yine sizin kararınız olmakla birlikte çocuğunuzun da fikrini almanızı önerebiliriz. İyi günler.
Tavsiyelerinize acil ihtiyacım var.10 yaşında ikiz çocuklarım var.ikizlerden birinin sıkıntısı 2.sınıftan itibaren tik olusu.göz devirme,boynunu sıkma ya da germe,zaman zaman ağzını açma şu anda ise tek ayağını sürekli dizden bükerek kaldırma.tikler 3 yıldır 1 i bitince diğerine başlar şeklinde devam etti.dr. götürdüm ilaç verdi abilify 2 ay 5ml kullandık yalnız hiç etki etmedi ben de kestim.ilaçsız kullandırmak istemiyorum,hipnoz tedavisiyle geçer mi?sizin klinikte hipnoz uygulaması var mı?sömestr da Ankara ya tedaviye getiricem ama nereye götürmem gerektiği konusunda arayıştayım lütfen yardım eder misiniz?
Merhaba,
Öncelikle merkezimizde hipnoz yöntemi uygulanmamaktadır. Tedavi için güvendiğiniz bir çocuk ergen psikiyatristi ile birlikte bir uzman bir psikologdan çocuğunuz için terapi sürecine başlamanızı öneririz. Ayrıca ebeveyn olarak da çocuğunuzda karşı bu durumda kendi davranış ve tepkilerinizi düzenlemek için destek alabilirsiniz. İyi günler.